Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"
Actiuni de crestere a vizibilitatii si promovare a activitatii polului de competitivitate Automotive Sud-Vest Oltenia
Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala

Home » Despre POL

Despre POL

DESPRE POL

Centrul Polului de competitivitate Automotive SV Oltenia este municipiul Craiova, situat în sud vestul României, la o distanţă de 227 km de Bucureşti – capitala ţării, fiind cel mai important municipiu din Regiunea Sud-vest Oltenia si avand o suprafaţă totală de 8.141 ha şi o populatie de aproximativ 269.000 locuitori.

Municipiul Craiova este un important nod de transport la nivel naţional, fiind situat la intersecţia a trei drumuri europene care tranzitează România: E 70 (La Coruña (E01) – Santander – Bordeaux – St.Etienne – Torino – Venetia – Trieste – Zagreb – Beograd – Timisoara – Craiova – Bucuresti – Varna // Samsun – Poti (E60) ); E 79 (Miskolc (E71) – Oradea – Brad – Deva – Petrosani -Craiova – Vidin – Sofija – Thessaloniki (E86,E90)) şi E 574 (Bacau (E85) – Onesti – Brasov – Pitesti – Craiova (E70,E79).

În ceea ce priveşte legătura cu Europa şi cele zece coridoare care au drept scop crearea de legături între Europa de Vest şi Europa de Est, şi între statele din Europa de Est 4, Municipiul Craiova este traversat de Coridorul IV şi se află la o distanţă de aproximativ 200 km de Coridorul IX şi de 80 km de Coridorul VII, contribuind astfel la crearea premiselor unor noi oportunităţi pentru populaţie, agenţii economici şi colectivităţile regionale şi locale.

 

În ceea ce priveşte poziţionarea spaţială faţa de principalii poli europeni, Polul de competitivitate Sud Vest Oltenia se află la următoarele distanţe: Moscova-2149 km, Helsinki-2386 km, Sofia-1392 km, Budapesta 625 km, Viena-852 km, Berlin-1437 km, Londra-2292 km, Madrid-2798 km, Paris-2026 km, Atena-966 km, Bruxelles-2000 km, Istanbul-983 km.

Incepand cu acest an, o oportunitate de nivel internaţional ce i-a fost oferita Craiovei si care va fi valorificata si promovata in toate evenimentele organizate de catre Polul de Competitivitate SV Oltenia este finalizarea podului de la Calafat-Vidin.

Municipiul Calafat devine astfel cel mai mare oraş aflat în proximitatea Craiovei, cu posibilitatea influenţării orientării traficului, cu condiţia finalizarii modernizării şoselei spre municipiul de la Dunare.

Polul de competitivitate Automotive Sud Vest Oltenia a luat fiinta in ianuarie 2012, din necesitatea unificarii intr-o entitate bine definita strategic, care sa promoveze domeniul Automotive dezvoltat in zona municipiului Craiova-Dolj si in judetele invecinate – Olt, Mehedinti, Gorj, Valcea, dar mai ales sa atraga noi investitii.

Membrii fondatori ai Polului au fost: Agentia de Dezvoltare Regionala SV Oltenia în calitate de entitate de management, Primăria Craiova, Universitatea din Craiova şi Compania Ford România.

Ulterior, pentru cooptarea de noi membri, au fost derulate o serie de actiuni menite sa sporeasca interesul potentialilor parteneri, care ar fi dorit sa beneficieze de proiecte de dezvoltare si creare de noi locuri de munca, construite sub egida Polului de competitivitate.

Polul de competitivitate Automotive SV Oltenia are la aceasta data un număr de 36 membri, producători de autoturisme si piese auto, firme de proiectare, firme de consultanță, institute de cercetare – dezvoltare, unități de învățământ, organizații non-guvernamentale, autorități publice.

Conform clasificărilor centrelor urbane din România din cadrul Conceptului strategic de dezvoltare teritorială România 2007-2030 (CSTR) municipiul Craiova este definit ca Pol naţional OPUS (cu Orizont Potenţial Urban Strategic) şi potenţial metropolitan MEGA.

Această încadrare se traduce prin faptul că municipiul Craiova este un centru reprezentativ la nivel naţional, care poate dezvolta servicii terţiare de nivel metropolitan, cu un nivel economic ridicat, centre culturale şi universitare cu identitate recunoscută, sedii ale unor instituţii teritoriale cu rol regional şi arie de influenţă extinsă.

Din acest punct de vedere, crearea Polului de competitivitate Automotive SV Oltenia are toate premisele dezvoltarii unor parteneriate strategice cu poli similari din plan national si international si poate cu success conduce la promovarea regiunii Oltenia ca zona cu capacitati industriale, umane si stiintifice de mare anvergura.

 

Conform unui Studiu pr